Folia BOPP i CPP – ich zalety i wady

Gdy producent myśli i odpowiednim sposobie zabezpieczania swoich produktów, a także o stosownym ich przechowywaniu, ma do wyboru wiele opcji. Jedną z najpopularniejszych, tanich i pewnych rozwiązań są wszelkiego typu folie. Jednak na rynku dostępne są różne ich rodzaje – każde mają inne przeznaczenie. Jest to szczególnie istotne zwłaszcza w branży spożywczej. Czym kierować się przy wyborze i czym charakteryzuje się folia BOPP i CPP – to wyjaśni poniższy artykuł. 

Folia BOPP – zalety i wady. 

Folia BOPP to inaczej folia polipropylenowa, ale jest bardziej znana pod nazwą celofan. Często sprzedawana w formie taśmy, jest jednostronnie aktywowana, o możliwej grubości 15-40 my. Jej głównymi zaletami są:

– jest mocna i wytrzymała,

– wyróżnia się przeźroczystością i połyskiem (z możliwością nadruku w dowolnym kolorze),

– nie przepuszcza pary wodnej,

– nie przepuszcza substancji zapachowych,

– szeroki zakres temperatur zgrzewania,

– posiada właściwości antypoślizgowe i antyblocking,

– można łączyć z innymi foliami. 

Biorąc pod uwagę powyższe cechy, idealnie nadaje się do opakowania produktów galanteryjnych, odzieży, ale i niektórych produktów spożywczych (zwłaszcza sypkich i suchych) m.in.: makarony, kasze, produkty zbożowe, bakalie, słone przekąski, słodycze, czy płatki śniadaniowe. Jej wady? Jest łatwo rozerwalna, nie powinno się dlatego zostawiać na opakowaniu żadnych nacięć. Co więcej, jest bardzo podatna na elektryczność statyczną. 

Folia CPP – zalety i wady. 

Jest to również folia polipropylenowa, ale o większej przepuszczalności. Podobnie jak folia BOPP jest do kupienia w formie taśmy, ale o grubości 20-40 my. Jest podstawowymi zaletami są:

– duża elastyczność,

– mimo wysokiej przepuszczalności, dalej jest dobrą barierą względem cieczy, 

– wysoki połysk z możliwością nadruku,

– można ją zgrzewać,

– odporna na wysoką jak i niską temperaturę,

– dobrze odporna na rozdarcia i przekłucia,

– można łączyć z innymi foliami,

– bardzo wydajna,

– możliwość perforacji i laminacji,

– odporność na kwasy,

– odporność na tłuszcze,

– odporność na substancje zasadowe.

Dzięki tym cechom folia polipropylenowa CPP idealnie nadaje się do branży florystycznej, w produkcji albumów i klaserów, a najczęściej używa się jej do zabezpieczania wyrobów cukierniczych i piekarskich. Dodatkowo, bardzo dobrze sprawdzają się do przechowywania świeżych warzyw i owoców, jak i innych produktów spożywczych nieprzetworzonych, a nawet jako opakowania farmaceutyczne. 

Folie CPP i BOPP – zakończenie

Podsumowując, wybór odpowiedniej dla swojej branży folii zależy przede wszystkim od rodzaju produkowanego lub sprzedawanego produktu. Zależnie od niego należy wybrać najlepiej nadający się do danej roli folię – czy jest to produkt świeży, czy będzie przechowywany w niskich temperaturach, a może nie jest przeznaczony do spożycia? Na te wszystkie pytania należy znać odpowiedź, zanim wybierze się najlepszy rodzaj folii polipropylenowej. Jednak niezależnie od wyboru, będzie to rozwiązanie szybkie, łatwe i skuteczne, biorąc pod uwagę popularność tego rozwiązania.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *